خاطرات روزانه

When Going Gets Tough, Tough Gets Going....

خاطرات روزانه

When Going Gets Tough, Tough Gets Going....

آغاز سال 1391

یا مقلب ال قلوب و ال ابصار


------------------

یک روز هفته گذشته برای اولین بار تمام مدت شب بیدار بودم. از ساعت 12 شب تا 9 صبح در جلسه کمیته برنامه ریزی کنفرانس بین المللی IBIC بودم که اکتبر امسال در ژاپن برگزار میشود. به دلایلی برای شرکت در این جلسه به ژاپن نرفتم هر چند که مقدمات سفر از طرف مرکز شتابدهنده های ژاپن KEK فراهم شده بود. در نتیجه از طریق ویدیو کنفرانس در جلسه شرکت کردم. دو تن دیگر از اعضای کمیته برنامه ریزی یکی از مرکز ORNL در ایالات متحده و دیگری از مرکزNSRRC در تایوان نیز بدلیل عدم حضور فیزیکی از طریق ویدیو کنفرانس در این جلسه شرکت کردند. در این جلسه راجع به محل کنفرانس و موضوعات علمی مطرح در آن تصمیم گیری شد. همچنین 7 موضوع مهم در زمینه «تکنولوژی اندازه گیری و بیم یابی» در شتابدهنده ها را از میان 25 موضوع به همراه سخنرانانی که این 7 مقاله را ارایه دهند انتخاب کردیم. یکی از مقاله ها اثرات زمین لرزه 9 ریشتری سال گذشته ژاپن در تجهیزات اندازه گیری شتابدهنده های KEK بود. هدف اینبود مقالاتی به عنوان سخنران دعوت شده انتخاب شوند که موضوع چالشی جدید و راه حل موفقی را ارایه دهند و یا در راستای حمایت از پروژه های شتابدهنده مطرح جهانی باشند که پیشرفت خوبی داشته اند. مطالب دیگری در زمینه تعیین جایزه دانشمند برگزیده در زمینه شتابدهنده ها و ...نیز مطرح و تصمیم گیری شد. همچنین کشورهای برگزاری کنفرانس برای سالهای 2013, 2014 و 2015 نیز انتخاب شدند که به ترتیب در قاره های اروپا، امریکای شمالی و آسیا خواهند بود....

------------

امسال عید نوروز را همینجا جشن میگیریم اتفاقا.

بر چهره گل نسیم نوروز خوش است      در صحن چمن روی دلفروز خوش است

از دی که گذشت هر چه گویی خوش نیست    خوش باش و ز دی مگو که امروز خوش است

(حکیم عمر خیام)


Clockwise or unti-clockwise particle accelerators

سال 2006 زمانیکه با «گیتانو ویگنولا» مدیر فنی ایتالیایی شتابدهنده خاورمیانه سزامی در شهر «امان» کار میکردم, روزی او به اتاق کارم آمد و بدون هیچ پیش زمینه ای گفت «در حلقه سزامی الکترونها بر خلاف جهت زمان(ساعت) خواهند چرخید. آیا این تاثیری بر عملکرد تجهیزاتی مثل الکترومغناطیسها و... خواهد داشت؟؟؟ در این زمینه مطالعه کن و نتیجه را در گزارش کوتاهی برایم بنویس» این بود که برای مدت یکهفته یا بیشتر حلقه انبارنده بسیاری ماشینهای سینکروترون را مطالعه کردم. از حلقه های آلمانی تا امریکایی و ژاپنی و روسی و حتی ماشینهایی که اخیرا ساخته شده بودند, شبیه ایندوس و بومرنگ و آلبا و دیاموند .... هدفم اینبود تا ببینم که چرخش الکترونهای نسبیتی در جهت زمان یا خلاف آن واقعا تاثیری در عملکرد و خروجی فنی این ماشینها داشته است یا نه...اوایل حتی احتمالاتی میدادم مثلا برای الکترونهایی که با سرعت نور در حرکتند و عملا زمان تقریبا ساکن میشود تاثیراتی موهومی در رفتارشان داشته باشد و یا مثلا چه تاثیری بر طراحی تجهیزات دیاگنوستیک و زمانی خواهد داشت؟ مثلا ممکن است کمی «بدقلق» شوند? اینها هر چند که دور از ذهن و احمقانه میایند ولی کسانیکه در حال طراحی ماشین پرهزینه هستند مجبورند برای تمام احتمالات هرچند کوچک جوابی داشته باشند.

نتیجه مطالعاتم را به اینصورت برای ویگنولا نوشتم:« مایلم بدانید که حرکت الکترونها در حلقه در خلاف جهت عقربه ساعت هیچ تاثیر شناخته شده ای در طراحی تجهیزات زیرسیستمی نخواهد داشت. هر چند که بیشتر ماشینها در جهت عقربه ساعت کار میکنند ولی ماشینهایی وجود داشته اند که در آن الکترونها خلاف جهت عقربه ساعت حرکت میکنند و همچنان به کار خود ادامه میدهند!

------------------

امسال تحویل نوروز, صبح سه شنبه ساعت 8 و 45 دقیقه به وقت تهران خواهد بود. امسال برخلاف هر سال به ایران نخواهم رفت.

------------------

من بگوش خود از دهانش دوش      سخنانی شنیده ام که مپرس