خاطرات روزانه

When Going Gets Tough, Tough Gets Going....

خاطرات روزانه

When Going Gets Tough, Tough Gets Going....

آزمایش LHC CERN

آیا آزمایش شتابدهنده ال.اچ.سی در سرن کاملا امن است؟

در آزمایش شبیه سازی بیگ بنگ LHC  همچون سایر اتفاقات بزرگ هر گروهی به دنبال یافتن و اثبات ادعای خود از نتایج تجربی آن است. دانشمندان معتقد به مدل استاندارد, دنبال کنندگان نظریات ریسمان ُString Theory و ابعاد بالاتر , پیروان نظریه نسبیت در همه چیز و ....و از همه جالبتر گروهی از افراد که بدنبال ذره هیگز بوسون در فرم مشخص "ذره الهی" God Particle و نیز برخی فرقه های مذهبی که در انتظار پایان جهان و ظهور آخرالزمان در حین این آزمایش هستند نیز بر جذابیت این بزرگترین آزمایش بشری افزوده است. ماههای آینده و با افزایش انرژی در این ماشین و آزمایش پایانی به تمام این منازعات پایان میدهد و احتمالا(؟) درک بشری از ابعاد هستی را وارد مرحله جدیدی میکند.

با شروع به آزمایش اولیه زیر سیستمهای بزرگترین شتابدهنده جهان با نام LHC سرن در تونل 27 کیلومتری زیرزمینی در مرز سوییس و فرانسه برخی احتمال وجود خطراتی را پیش بینی میکنند؟ جواب سوال مثل تمام دیگر آزمایشات و پدیده های ناشناخته و جدید فیزیکی که برای اولین بار رخ میدهند هم نه و هم آری است. از نظر سیستمهای الکتریکی و مکانیکی نظیر سیستمهای الکترومگنت, سیستمهای فرکانس رادیویی پر قدرت برای شتاب پروتونها,  سیستمهای خلا اصلا مشکلی غیر قابل پیش بینی وجود ندارد. چون به اندازه کافی سیستم کنترل موجود میتواند از بروز حوادث جلوگیری کند و در صورت بروز حادثه میتوان آنرا مهار کرد. در بدترین حالت برخورد مستقیم ذرات پر انرژی به دیواره تیوب خلا و سپس برخورد به دیواره های بتونی شیلدینگ است. اما ضخامت این دیواره بگونه ای محاسبه شده است که حتی ذرات پروتون با انرژی 20 درصد بیشتر هم بصورت مطمئنی قابل مهار شدن هستند و تشعشعات رادیواکتیو ایجاد شده نیز قابل کنترلند. از دیگر احتمالات انفجار گرمایی یا الکتریکی در منابع تغدیه, گازهای نیتروژن و هلیم سرد کننده, منابع مولد امواج فرکانس رادیویی و نظیر آن باشد, که در همه این موارد عمق حادثه از شعاعی در حد 100 متر فراتر نمیرود و کاملا قابل مهار شدن است. در نتیجه حوادث و اتفاقات سنتی conventional  که تاکنون در شتابگرهای ذرات کم انرژی و یا با انرژی متوسط رخ داده در این شتابگر کلایدر پر انرژی قابل کنترل است.

مسئله غیر قابل پیش بینی فرضی سیاهچاله های بلعنده و فعالیت ابعاد بالاتر:

 اما از آنجاییکه احتمال بروز پدیده هایی غیر قابل پیش بینی در تئوری های فعلی فیزیک در این زمینه وجود دارد نمیتوان به صورت 100 درصد امن بودن این آزمایشات را توجیه کرد. درک فعلی ما از پدیده ها بر مبنای تئوریهای فیزیک است که تاکنون بصورت تجربی آزمایش شده اند. اما در صورت ایجاد و فعال شدن ابعاد دیگر در این برخورد و نیز رفتار غیر قابل پیش بینی ذره هیگز بوسون یا اصطلاحا "ذره الهی" God Particle  در حین این برخورد و یا ایجاد سیاهچاله ها بصورت cascade نمیتوان مطمئن بود که همه چیز امن است. در واقع هر چه به ذرات زیر اتمی و انرژیهای بالا نزدیک شویم با تغییرات مصنوعی در آنها به عبارتی "شعور هستی" و درکمان از قوانین موجود در جهان هستی را دستکاری کرده ایم و یا شاید قوانین درستتر را کشف کرده ایم. اصولا مهندسی کنترل و مهار در این آزمایش منحصر به حوادثی است که از انها شناخت کافی علمی داریم و در مواردی که برای اولین بار رخ خواهند داد کاملا ضربه پذیر هستیم. سیستم کنترل سخت افزاری و نرم افزاری در این پروژه کاملا بر مبنای دریافت اطلاعات از سنسورهاییست که مواردی مثل تغییرات دما, تغییرات جریان, ولتاژ, فشار هوا, مکان ذرات پر انرژی, فاز و...میباشد و سنسورهایی برای دریافت پدیده ای نوظهور  که امکان ایجادشان در این آزمایش با احتمال کم ممکن است بوجود آید تعبیه نشده است, در نتیجه کنترلی هم روی این پدیده های احتمالی وجود ندارد. همه این موارد گفته شده احتمالات ریسکی بسیار کوچکی است که البته برای رسیدن به یک نگرش جدید و بنیادی از جهان هستی و توسعه مرزهای علمی و تکنولوژیک لازم است که چنین ریسکی انجام شود و البته 5.8 میلیارد دلار نیز هزینه شود.

نظرات 13 + ارسال نظر
صدای پر میکائیل شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 12:00 ب.ظ http://godme.blogfa.com

با سلام و احترام
حضور شما در این پروژه باعث افتخار ایرانی هاست بنده با علاقه بسیار این پروژه رو دنبال میکنم و به تازگی با وبلاگ شما آشنا شدم
امیدوارم این پروزه بدون هیچ خطری به نتایج خوبی جهت پیشرفت علم دست پیدا کند
موفق باشید

جمولی شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 12:37 ب.ظ

در سرزمین ما درختی می روید به شکل سنجد و مثل زالزالک
به آن{ کنار } گویند . هر که خورده می داند آنقدر انرزی دارد که ساعت ها باید بدود تا انرژی آن به اتمام برسد .
سوال :آیا این درخت عجیب می تواند در تولید انرژی به کار آید ؟

فاطمه شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 01:06 ب.ظ

چه هیجان انگیز. امیدوارم روزی نتایج علمی این پروژه در ایران هم اجرا شود.

محمد شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 01:54 ب.ظ http://ebook.joneidi.ir

اگر امکان داره یک سری اطلاعات آماری دقیق در مورد ابعاد و اندازه گیری ها در اختیار بذارید.
با تشکر فراوان از وبلاگ خوبتون

شاهرخ شمس شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 06:32 ب.ظ

سلام
از اینکه تو در این پروژه که بزرگترین آزمایش بشر تاکنون بوده هستی به خودم می‌بالم و خوشحالم از اینکه با تو در دبیرستان نمونة دکتر حسابی اهواز همکلاس بوده‌ام

به هر حال برایت آرزوی موفقیت می‌کنم دانشمند جوان
دوست و همکلاس دبیرستانت

احمدی شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 07:31 ب.ظ

به نظر من ایران بایستی جلوی این آزمایش را در سرن بگیرد. چطور است که اروپا و امریکا آزمایشی میکنند که میتواند ریسک از بین بردن جهان را داشته باشد و ما هم جزیی از این جهان هستیم. ولی ایران نمیتواند تکنولوژی هسته ای صلح آمیز را در مرزهای خودش آزمایش کند؟

لطیف یکشنبه 24 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 12:27 ب.ظ

به شما از صمیم قلب افتخار میکنم.

VO3 یکشنبه 24 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 09:45 ب.ظ

.

VO8 یکشنبه 24 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 11:19 ب.ظ

با سلام. به ایمیل شخصی شما درخواستی فرستاده ایم جوابی دریافت نکرده ایم. لطف کد اگر ایمیل گرفته اید جواب بدهید. با سپاس

حسن کچل یکشنبه 24 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 11:31 ب.ظ

سلام
ببخشید از اینکه مزاحم میشم . خواستم بگم منم بت افتخار میکنم. اما دانشمند جوان بجای اینهمه درس و زحمت کشیدن و رسیدن به اینجا ، و اینکه هیشکه هم کارت نداره ، اگه میرفتی توی فاز ورزش و با دوپینگ یه مدال هم می اوردی حالا چه استقبالهایی که ازت نمیشد.!
با هوش بودی اما اینجا رو ندیدی!!!

هلمونت از کالیفرنیا دوشنبه 25 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 10:55 ق.ظ

شما که از نزدیک با این پروژه های بین المللی در ارتباطید؛ آیا ایرانیها در این پروژه واقعا طراح و مهندس هستند یا بیشتر مستمع آزاد و تماشاگر حضور دارند؟

رادیو نفتون دوشنبه 25 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 11:42 ق.ظ http://www.radio-naftoon.blogsky.com

با سلام
رادیو نفتون در خدمت شماست

شاهرخ شمس دوشنبه 25 شهریور‌ماه سال 1387 ساعت 02:27 ب.ظ

بازهم سلام
فکر کنم اینقدر سرت شلوغه که نه فرصت کردی ایمیلاتو چک کنی نه تونستی سری به وب لاگت بزنی
به هرحال بازم از اینکه میبینم همکلاسیم که 4 سال کنار هم نشسته بودیم توی یک آزمایش جهانی نقش داره خدا رو شکر می‌کنم
راستی از بهشاد مرادی خبر داری؟
انگلیسه
داره بچه دار میشه
مثل خود من
موفق باشی

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد